Hesselteer is een oudere benaming voor de haagbeuk (Carpinus betulus, niet te verwarren met de gewone beuk Fagus sylvatica), een benaming die hier en daar nog in gebruik is.
De haagbeuk is een bescheiden boom met een paar mooie eigenschappen: hij kan op vele bodems groeien, vervult zowel in het bos als in het open landschap een sterke ecologische rol, en is gewild voor zijn op vele vlakken kwalitatief hoogstaand hout – onder andere ook voor de slijtvastheid ervan.
Wielassen van wagens en de tandraderen van molens werden omwille van die slijtvastheid vaak gemaakt van haagbeuk. Het hout van de hesselteer zat daarmee in het hart van vele voor de mens belangrijke mechanische hulpmiddelen. Kwaliteit waar je op voort kan bouwen!
In alle eenvoud kwalitatief sterk werk afleveren is dan ook de filosofie achter Hesselteer bvba (zie werkingsgebied).
Ecologisch past de haagbeuk zowel in het bos als in het open landschap.
In het bos is het een typische boom van de nevenetage. Hij groeit naast andere, meer aspectbepalende boomsoorten zoals de zomereik (Quercus robur). Het blad verteert zeer goed, en heeft sterke bodemverbeterende eigenschappen.
Een hakhoutbeheer (voor kwaliteitsbrandhout) gaat de haagbeuk goed af, en gaat vaak gepaard met een rijke voorjaarsflora! In een haag is het een soort die uitstekend mee vorm kan geven aan het landschap. Oude hesselteerknotbomen zijn niet alleen dragers van een grote biodiversiteit, door de ‘gespierde’ stam zijn het vaak ook esthetische pareltjes die de landschapsbeleving versterken.
Bij regelmatige snoei blijft het verdorde blad in de winter aan de
takken hangen. Wat gewoonlijk een beukenhaag genoemd wordt bestaat dan ook vaak uit haagbeuk. Verwarrend? Noem het dan gewoon een … hesselteerhaag.
Bekijk het werkingsgebied om te zien wat Hesselteer voor u kan doen.